Стари шор 114
ЈКП "ВОДОВОД" СРЕМСКА МИТРОВИЦА
vodovodsm_pr@mts.rs
022 / 611 - 976

Стање водомера и дуговање

„ВОДА ЗА МИР“

22. марта 2024.
Поводом 22. марта – Светског дана вода ЈКП Водовод у сарадњи са Библиотеком Глигорије Возаровић организовао је едукативну ликовну радионицу под називом ВОДА ЗА МИР за ученике трећег и четвртог разреда основних школа „Слободан Бајић Паја“ и „Бошко Палковљевић Пинки“. Циљ акције је да се школарцима укаже на потребу сталне бриге о води и њене рационалне потрошње.

________________________________________________________________________

У изузетно разиграној и пријатној атмосфери, ношена енергијом и креативношћу школараца, радионица је постигла свој циљ. Кроз такмичење, игру и разговор деца су сазнала занимљиве информације о значају воде за читав живи свет. Радионицу је успешно и надахнуто водила библиотекарка Мирјана Делић, док је Љиљана Јанковић, референт за односе с јавношћу у ЈКП Водовод децу упознала са бројним погодностима које вода чини за људски организам, као и о томе на који начин ово јавно предузеће брине о количини и квалитету воде који испоручује својим потрошачима.

Како је у изјави за медије рекао Борислав Бабић, директор сремскомитровачког „Водовода“, тема овогодишњег Дана вода је ВОДА ЗА МИР и то не случајно, јер је планета земља, па и вода као њен најважнији ресурс, озбиљно угрожена климатским променама, миграцијама становништва, разним врстама загађења, као и на жалост, ратним сукобима. „ Да се не би водили ратови за воду, сви треба да поведу рачуна, а деци би сазнања која стекну о томе могла да користе и када одрасту. Оно што ми у нашој заједници можемо да учинимо, јесте да уштедимо воду у свакој прилици и водимо рачуна да је не загађујемо. Зато смо и одлучили да ове године у сарадњи са Библиотеком „Глигорије Возаровић“ организујемо радионицу, која ће децу основношколског узраста подстаћи да кроз игру и креативан рад размишљају о томе и на један прихватљив и занимљив начин подигну свест о потреби очувања водних ресурса“, истакао је директор Бабић.

Мирјана Делић, библиотекарка Градске библиотеке је нагласила да су деца показала све оно што знају о води, а знају много, и то на један леп начин на који иначе ради наша библиотека. Хвала „Водоводу“ што нас је позвао да овај дан обележимо заједно на овако леп и креативан начин.

Када је реч о самој едукативној радионици, намера организатора  је да подстакне школарце да кроз ликовно стварање покажу свој доживљај воде коју свакодневно користе, а која је од највеће важности за функционисање живих организама. Овом приликом, могли су да чују занимљиве информације о здравственим аспектима употребе воде, стању у свету које је поприлично алармантно, снабдевању водом у свом граду, као и начинима како да уштеде воду.

Вода је извор живота, незаменљива минерална сировина и најважнији природни ресурс. Услед климатских поремећаја и наглог загревања процењује се да ће у наредних 100 година већ доћи до озбиљних проблема са несташицом воде. О томе се већ воде озбиљни разговори на глобалном нивоу како би се избегле еколошке катастрофе.

Вода може створити мир или изазвати сукоб. Када је вода оскудна или загађена, или када људи имају неједнак приступ, или немају приступ води, тензије могу да порасту између заједница и земаља. Док нације управљају климатским променама, масовним миграцијама и политичким немирима,последњих година и  великим ратним сукобима,  сарадња у области вода долази у средиште пажње. Како сматрају у УН, чијом резолуцијом је 1992. године установљен 22. март као Светски дан вода, вода може да нас изведе из кризе. Људи би могли да подстакну хармонију и сарадњу између заједница и земаља тако што ће се ујединити око праведног и одрживог коришћења воде – од међународног нивоа, до акција на локалном плану.