TRIBINOM „VODA ZA SVE“ OBELEŽEN SVETSKI DAN VODA

Povodom obeležavanja 22.marta, Svetskog dana voda danas je u Gradskoj kući održana tribina o temi „VODA ZA SVE – NE OSTAVLJAJTE NIKOGA IZA SEBE“ za učenike srednjih i viših razreda osnovnih škola. Tribinu su organizovali JKP Vodovod Sremska Mitrovica, Prehrambeno šumarska i hemijska škola i Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Naziv tribine je tema pod kojom se i u svetu obeležava ovaj dan, sa namerom da se pažnja fokusira na važnost vode i zagovaranje održivog upravljanja vodnim resursima.

Ujedinjene nacije su 2015. god. usvojile Agendu prema kojoj je održivi razvojni cilj  kristalno jasan: voda za sve do 2030. godine. Po definiciji, to znači da nikoga ne treba ostaviti iza sebe. Ali danas, milijarde ljudi još uvek žive bez bezbedne vode – njihova domaćinstva, škole, radna mesta, farme i fabrike bore se da prežive i napreduju.

O značaju vode za organizam I potrebi njenog očuvanja govorili su učesnici tribine:

  1. Borislav Babić, v.d.direktora JKP Vodovod Sremska Mitrovica  (o vodosnabdevanju i unapređenju ove komunalne delatnosti)
  2. Anica Ilibašić, šef laboratotije JKP Vodovod (o proizvodnji vode za piće I kontroli kvaliteta)
  3. dr Branka Malbašić, pomoćnik direktora za medicinska pitanja u Zavodu za javno zdravlje (o ulozi Zavoda u prevenciji zdravlja, sa osvrtom na zdravstvenu ispravnost vode za piće)
  4. dr Nikola Kalinić, specijalista higijene I humane ekologije ( o tome kakvu vodu pijemo)
  5. Željka Malbašić, prof.  (o značaju vode za organizam i prehrambenu industriju)
  6. Marijana Artukov, prof.  (o vrstama zagađujućih materija)
  7. Milica Jelić, prof. (o zanimljivim činjenicama o vodi)

Moderator tribune bila je Biljana Kovačević, direktor Prehrambeno šumarske I hemijske škole.

Kako je ovom prilikom rečeno, Mitrovčani piju kvalitetnu i zdravstveno ispravnu vodu za piće. U JKP Vodovod su obezbeđene sve faze tehnološkog tretmana sirove vode po savremenim standardima, a i dalje se radi na unapređenju tog procesa, kako bi oko 80 hiljada stanovnika grada i naseljenih mesta opštine Sremska Mitrovica mogli bezbedno da koriste vodu za piće. Nakon tehnološkog tretmana sirove vode, ona je zdravstveno ispravna i potpuno bezbedna za upotrebu. Analize uzoraka vode za piće rade interna laboratorija JKP Vodovod, Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica i Institut za javno zdravlje Vojvodine Novi Sad. Iz Vodovoda je poručeno da svakodnevno rade na sanaciji kvarova sa ciljem smanjenja gubitaka na mreži. Istovremeno, brojnim rekonstrukcijama i izgradnjom nove vodovodne mreže smanjuje se mogućnost kvarova, što takođe značajno utiče na očuvanje ovog prirodnog resursa.S tim u vezi apeluju i na potrošače da racionalno koriste vodu i redovno kontrolišu kućne instalacije.

Iz Zavoda za javno zdravlje su poručili da je voda koja se unosi u organizam od vitalnog značaja u prevenciji zdravlja i izneli niz korisnih informacija o tome kako voda pozitivno utiče na ljudski organizam. Stoga svakog dana sprovode sve aktivnosti kako bi svim sugrađanima obezbedili higijenski ispravnu i zdravstveno bezbednu vodu. Iz Zavoda naglašavaju da sugrađani mogu da budu spokojni i sigurni u to da takvu vodu i piju.Već tradicionalno Zavod za javno zdravlje sa partnerima, JKP „Vodovod“ i lokalnom samoupravom, kao i svim zdrastvenim institucijama na teritoriji Grada obeležava Svetski dan voda.

Prehrambeno šumarska i hemijska škola kroz svoj Plan i Program rada podiže svest učenika o značaju vode u svim aspektima života.Od 2014. učenici smera prehrambeni tehničar sa svojim profesorima održavaju radionice i predavanja o temi značaja čiste i sigurne pijaće vode. Kroz jednostavne zadatke i radionice pod nazivom “Čuvajmo vodu – čuvajmo život” edukuju i osnovce o značaju vode i njenom racionalnom korišćenju. Opšti je zaključak da vodu svi zajedno moramo racionalno koristiti, kako bi je dovoljno ostavili i onima iza nas.

Učenicima su podeljeni i flajeri o temama kojima je tribina bila posvećena, a pripremilo ih je JKP Vodovod.