U NOVU GODINU SA STARIM PROBLEMOM

U poslednje dve nedelje stare i početkom nove 2012.godine u JKP“Vodovod“ suočavaju se sa starim problemima, ali u još drastičnijoj meri. Reč je o krađi poklopaca. U pomenutom periodu ukradeno je 77 poklopaca sa šahtova fekalne i 26 slivnih rešetaka sa šahtova atmosferske kanalizacije u gotovo svim sremskomitrovačkim stambenim naseljima: Orao, Stari most, Nikola Tesla, Dekanske bašte, Matije Huđi. Nezaštićeni šahtovi su kratko vreme bili uglavnom na zelenoj površini, pa jedino nije bio ugrožen saobraćaj. Radnici „Vodovoda“ su hitno intervenisali. Postavljene su betonske ploče kako bi bila osigurana bezbednost građana, pre svega dece koja se igraju na takvim mestima. Rešetke su zamenjene novim, ručne izrade od profila i metalnih cevi.

U tom javnom preduzeću kažu da je ovo nezapamćena krađa u tako kratkom vremenskom periodu. „Nama godišnje nestane oko 50 poklopaca, a za samo tri nedelje taj broj je udvostručen. Zahvaljujemo građanima koji su nam se javili i imali strpljenja dok nije postavljena nova zaštita. Naše preduzeće trpi veliku materijalnu štetu . Vrednost jednog poklopca je između 6 i 10 000 dinara, potrebno je organizovati nabavku novih, što nije tako jednostavna procedura. No, bez obzira na to mi činimo sve kako bi zaštitili bezbednost građana“, kaže Saša Bugadžija, direktor JKP“Vodovod“.

Krađa poklopaca se, bez izuzetka, događa u svim delovima grada, a posebno su ugroženi i ljudi i vozila u prometnijim zonama. Kako je primećeno u mitrovačkom „Vodovodu“ reč je uglavnom o združenim i organizovanim akcijama počinioca tog nedela. Oni zarad minimalne materijalne koristi koju imaju prodajom ukradenih poklopaca, ne razmišljaju o posledicama koje mogu biti neprijatne, čak veoma opasne.

S tim u vezi, „Vodovod“ je podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatih počinilaca koji su protivpravno skinuli i prisvojili poklopce, čime su ostvareni elementi krivičnih dela krađe i uništenja i otuđenja tuđe stvari utvrđenih članovima 203 i 212 Kaznenog zakona Republike Srbije.