Стари шор 114
ЈКП "ВОДОВОД" СРЕМСКА МИТРОВИЦА
vodovodsm_pr@mts.rs
022 / 611 - 976

Стање водомера и дуговање

СВЕТСКИ ДАН ВОДА – „БУДИ ПРОМЕНА“

22. марта 2023.
Под слоганом „БУДИ ПРОМЕНА“ Организација уједињених нација обележава овогодишњи Дан вода, 22. март, позивајући све државе, институције, организације и сваког појединца да пруже допринос убрзању промена за остварење заједничких циљева. „Није важно колико је промена мала или велика, свака је добродошла“, каже се у промоцији овогодишњег слогана.

 То подразумева ангажовање на убрзању промена које ће допринети унапређењу доступности здрваствено исправне воде за пиће и неопходних санитарних услова за живот што већег броја људи.

Заједнички циљеви дефинисани су у Агенди 2030, која укључује три димензије одрживог развоја: економски раст, социјалну инклузију и заштиту животне средине. Документ је усвојен на самиту Уједињених нација 2015. године. У његовој изради и усвајању учествовала је и Влада Србије. Чинило се да је 15 година реалан рок за достизање укупно 17 циљева, међу којима је и „чиста вода и санитарни услови – за све“.

Осам година после усвајања Агенде као универзалне стратегије, ОУН позива све државе потписнице и сваког појединца да се ангажују на убрзавању промена. 2030.година је све ближе, а зацртани циљеви су веома далеко од остварења. Како у другим сферама, тако и у области производње и дистрибуције здравствено исправне воде за пиће и услуга одвођења отпадних вода.

ЈКП „Водовод“ Сремска Митровица годинама уназад указује на чињеницу да је штедња воде улагање за будућност. Кроз разне активности и облике едукације за све старосне категорије становништва представљени су начини на који се може уштедети, а имати довољно за основне животне потребе. Ове теме су потрошачима презентоване кроз поделу флајера, брошура, информисањем путем медија, организивањем тематских трибина, сарадњом са основним и средњим школама, литерарним и ликовним конкурсима о теми значаја очувања водних ресурса, организовањем полигона спретности за предшколце, и тако даље. Стална едукација грађана о значају рационалног трошења воде има за циљ повећање свести потрошача о важности да се потрошња сведе на оптимални ниво свакодневних потреба. Међутим, није довољно да се људи само декларативно залажу за побољшање стања  квалитета и квантитета водних залиха, док их са друге стране својим немаром  трајно угрожавају. Већина њих зна како треба рационално користити воду, али се у пракси не ретко дешавају непажње.

Са мало труда могу се направити велики кораци који ће некоме у годинама пред нама много значити. Циљ је да сви они који нерационално троше воду што пре искорене своје лоше навике“ – наводе у митровачком „Водоводу“.

Штедња воде је изузетно битна ставка, како нама тако и другима. Многи нису свесни колико је битно да не користе воду прекомерно. Сем што се смањује месечни рачун за воду,важно је и учешће у глобалној штедњи воде. Воде за пиће нема у неограниченим количинама, та вода није иста она вода која се налази у нашим рекама, језерима, морима и океанима. Потребно је много посла, труда, филтрирања и додавања разних додатака кроз технолошки процес прераде воде да би она била погодна за пиће.

Није занемарљива ни чињеница да уколико ставите све на папир и израчунате, на месечном нивоу можете да уштедите неколико стотина литара воде, уколико се придржавате одређених савета.

КАКО УШТЕДЕТИ ВОДУ

  • Водокотлић

Ако сте приметили да водокотлић пушта воду неконтролисано у вц шољу, следи поправка или замена водокотлића новим. Водокотлић троши много воде услед неисправности његовог система и тада је потрошња воде велика на дневном нивоу.

У зависности од количине цурења воде, могуће је да се на овај начин дневно потроши пар стотина литара воде.

  • Пуцање цеви – велика потрошња воде

Пре свега проверите да ли је мерни инструмент за мерење воде исправан, да можда није дошло до превеликог одлива воде. Ово је један од честих сценарија приликом појављивања великих трошкова за воду. Могуће да Вам је пукла водоводна цев у стану, кући или згради. Уколико је реч о пуцању цеви, потребно је да реагујете одмах како би решили проблем што пре.

  • Прање посуђа

Уколико ручно перете посуђе, док трљате посуђе сунђером зауставите млаз воде. Такође, током прања судова можете да напуните судоперу водом и у њој да перете судове. После само све исперете млазом воде. На овај начин можете да уштедите десетину литара воде по једном прању.

– Ако сте у могућности, купите машину за судове, бирајте модел који троши мање воде за прање исте количине посуђа. Напомињемо да машину за посуђе увек укључујете када је пуна судова, а не са пола капацитета. Постоје модели који су креирани да форсирају уштеду воде.

  • Прање зуба, руку и веша

Док перете зубе, можете да зауставите млаз воде. Овом праксом можете да уштедите неколико литара воде по једном прању зуба. Када ово исто помножите са бројем укућана, добијете позамашну бројку уштеђених литара воде.

Док перете руке (трљање руку сапуном) зауставите млаз воде, тиме уштедите до две литре воде. Сада помножите ову количину воде са бројем укућана, затим са бројем прања руку током једног дана. Такође долазите до велике количине утрошене воде.

Када је реч о прању  веша, препоручљиво је да веш перете увек у веш машини. На овај начин уштедећете и воду и прашак. Само за испирање веша (2-3 пута) у просечном лавору потрошите 20 литара воде по испирању. Лако долазимо до рачунице да за једно прање потрошите 80 литара воде, а опрали сте у најмању руку дупло мање робе у односу на то да користите веш машину.

  •  Бријање

У току бријања браде можете да пуштате и заустављате млаз воде по потреби, тиме уштедите и до 10 литара воде а можда и више. Ако узмемо у обзир и бријање ногу код припадница нежнијег пола, количина утрошене воде расте.

  • Купање

Потрудите се, ако је могуће, да се током купања туширате, а да каду не пуните водом. Тако можете да уштедите огромну количину воде при само једном купању. Док сапунате главу и тело зауставите млаз воде.

Немојте се заваравати да се током купања не троши пуно воде, напротив утроши се неколико десетина литара воде.

  • Расхлађивање воде

Потребна Вам је хладна вода током летњих врућина. Хладите воду у флашама у фриждеру и замрзивачу уместо да пустите да отиче млаз воде. Сви волимо да попијемо хладну воде из славине али уколико то често радимо, скок потрошње воде је неминован.

  • Прање аутомобила

Када перемо ауто, непотребно потрошимо и до 250 литара воде. Уколико баш желите да оперете Ваш ауто онда користите кофу воде при трљању аутомобила, након тога можете да га исперете са млазом воде. Или барем користите пиштоље за прање аутомобила који свакако троше далеко мање воде у односу на црево за воду.

Такође, аутомобил перите на травњаку јер тиме заливате бар један део травњака. Осим, ако не користите јаку хемију за прање аутомобила.

  • Заливање баште, травњака

Уколико имате могућности, сакупљајте кишницу у већем бурету и користите је за заливање травњака, цвећа или баште. Овиме штедите велике количине воде мерене у стотинама литара.

Систем заливања баште по систему кап по кап је изузетно ефикасан начин да уштедите велике количине воде а да башта буде заливена много боље него да сте је поливали цревом. Није лак за постављање, али зато систем кап по кап штеди воду у великим количинама.

Заливајте башту ујутру или увече када нема ветра и јаког сунца јер тада вода испарава знатно мање. Ово је врло битна ставка код заливања, покушајте да је практикујете и видићете бољитак.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA