DOVOLJNO KVALITETNE VODE ZA VRELE DANE

U protekle dve nedelje u sremskomitrovačkom „Vodovodu“ zabeležena je rekordna isporuka pijaće vode. Prosečna dnevna potrošnja je oko 350 l/s, dok u špicevima, u popodnevnim satima ona iznosi oko 420l/s. Kada je reč o crpljenju vode, u funkciji javnog vodosnabdevanja je 10 od ukupno 14 bunara. Nadležni u JKP „Vodovod“ kažu da ovakva potrošnja vode u prvoj polovini jula nije zabeležena u proteklih nekoliko godina. Međutim, to nije neobično, s obzirom na veoma visoke temperature, kada su i potrebe za vodom povećane. Poređenja radi, u istom periodu prošle godine prosečna potrošnja bila je 250 l/s, ali su i vremenske prilike bile potpuno drugačije.

Iz „Vodovoda“ poručuju da bez obzira na povećanu potrošnju vode distributivni i sistem za preradu vode radi u stabilnom režimu. Građani Mitrovice i meštani naseljenih mesta priključeni na javni sistem vodosnabdevanja mogu biti spokojni, jer su kapaciteti „Vodovoda“ dovoljni za prevladavanje maksimuma potrošnje. Istovremeno, kompletan sistem vodosnabdevanja  je, kao i svake godine, pripremljen tako da radi sa najvišim stepenom pouzdanosti.  Potrošači mogu da ostanu bez vode jedino u slučaju kvara na mreži, kada intervencije ne traju duže od dva do tri sata, ili prilikom planiranih radova o čemu su blagovremeno obavešteni.

Kada je reč o kvalitetu vode, poslednje analize interne laboratorije „Vodovoda“ i ovlašćenih zdravstvenih institucija pokazuju potpunu zdravstvenu ispravnost vode za piće po svim parametrima.

„I pored ekstremnih temperatura koje uslovljavaju povećanu potrošnju, snabdevanje vodom je uredno, vode ima dovoljno, a po pitanju kvaliteta potrošači mogu bezbedno da je koriste“, odgovorno poručuju nadležni u mitrovačkom „Vodovodu“.