FCS „ČIKAS“ U NOVOM RUHU

Feklana crpna stanica „Čikas“ nedavno je dobila novo lice. Uređenje je obuhvatilo neophodne građevinske radove na sanaciji objekta koji je od najveće važnosti za odvođenje otpadnih voda. „Ovo je prva ozbiljnija rekonstrukcija tog tipa nakon gotovo pet decenija. Pored građevinskih radova ugrađena je nova PVC stolarija, postavljen krov i u neposrednoj blizini – kućica za čuvarsku službu, čime je značajno povećan stepen bezbednosti samog objekta. To će svakako uticati na normalno funkcionisanje kompletnog kanalizacionog sistema. U narednom periodu ostalo je još da se uredi teren i zelena površina oko objekta“, rekla je Vesna Vladisavljević, tehnička direktorka JKP „Vodovod“.

S obzirom na veoma loše stanje u kojem se objekat nalazio i koje je pretilo ugrožavanjem bezbednosti i poremećajima u radu, „Vodovod“ je posao rekonstrukcije odredio kao prioritet u planu za ovu godinu. FCS „Čikas“ je izgrađena daleke 1963.godine. U njenom sastavu je glavni kolektor koji sakuplja i odvodi celokupne otpadne ( fekalne i atmosferske ) vode iz kanalizacionog sistema grada. „O značaju funkcionalnosti tog objekta govori i podatak da se u njemu obavlja važan proces kanalisanja upotrebljenih voda za oko 13 000 korisnika priključenih na oko 120 km kanalizacione mreže. Ako se uzme u obzir da sa razvojem grada i prigradskih naselja Mačvanska Mitrovica i Laćarak raste potreba za pravilnim i organizovanim odvođenjem otpadnih voda, onda je jasno da se opremanjem i uređenjem ovakvih objekata mora posvetiti posebna pažnja“, naglasio je direktor mitrovačkog „Vodovoda“ Saša Bugadžija.

Pored pomenutih radova podsećamo da se kontinuirano, po potrebi izvode i hidromašinski radovi – nabavka i postavljanje novih pumpi i remont postojećih, kao i rekonstrukcija cevovoda.