ČALMA USKORO U JAVNOM SISTEMU VODOSNABDEVANJA

JKP Vodovod Sremska Mitrovica počelo je radove na izgradnji vodovodne mreže kojom će meštani Čalme biti priključeni na javni sistem vodosnabdevanja.Vrednost investicije je 15,7 miliona dinara.

Čalma je od 1970. godine u lokalnom sistemu vodosnabdevanja. Tada je izgrađeno izvorište sa crpnom stanicom, a potom su povremeno rađene rekonstrukcije sa ciljem poboljšanja kvaliteta vodosnabdevanja. Ipak, zbog sve većih potreba za zdravstveno ispravnom vodom za piće, raspoloživi kapaciteti bunara nedovoljni su za stabilno i kontinuirano snabdevanje vodom, naročito tokom letnjih meseci.

Ove godine, konačno je na red došlo i rešavanje tog problema. Nakon donetog i usvojenog plana poslovanja JKP Vodovod i sprovedenog postupka javne nabavke za neophodni materijal, počela je izgradnja distributivne mreže od crpne stanice Manđelos do crpne stanice Čalma. Reč je o spajanju lokalnog vodovoda na javni sistem vodosnabdevanja.

Borislav Babić, v.d.direktora JKP Vodovod je u izjavi za medije naglasio da će na trasi dugoj nešto preko 7 km biti položen polietilenski cevovod prečnika 125 mm. Do sada je taj posao urađen na deonici dugoj 550 m. “Vremenski uslovi trenutno pogoduju izvođenju radova, a ukoliko se obistine prognoze da nas očekuje jesen sa manje padavina nego ranijih godina, radovi bi mogli biti završeni krajem ove i početkom 2019. godine”, rekao je Babić.

Priključenjem na gradski vodovod, meštanima Čalme biće obezbeđena redovna isporuka vode za piće koja se transportuje direktno iz Postrojenja za preradu vode u Sremskoj Mitrovici,što za njih znači i kvalitet i količine vode po najvišim standradima.

Sredstva za ove radove obezbeđena su preko Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u iznosu od 10,2 miliona dinara, a ukupna vrednost investicije je 15,7 miliona dinara.Ostatak novca obezbediće sremskomitrovački Vodovod iz sopstvenih sredstava.