SVETSKI DAN VODA U ZNAKU IGRE

22.03.2018.

Tradicija  podsećanja na suštinsku  važnost vode potiče od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN-a donela rezoluciju o proglašenju 22. marta Danom voda. Inicijativa je prihvaćena širom sveta, te se na ovaj dan održavaju brojne aktivnosti s ciljem buđenja svesti o važnosti očuvanja vodnih resursa.

Tim povodom danas je u hali Pinki u organizaciji JKP „Vodovod“ i Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica uz pomoć i podršku Predškolske ustanove „Pčelica“ i privatnog vrtića „Stonogica“, dečijeg hora „Vivak“, PSC Pinki, Doma zdravlja i Centra za kulturu Sirmiumart, održana manifestacija  „SVAKA KAP JE VAŽNA“.

Cilj manifestacije je da se kroz igru i sportske aktivnosti na simboličan način ukaže na važnost očuvanja vode kao nezamenjivog prirodnog resursa. Kroz savladavanje prepreka na poligonu spretnosti mališani su pokazali kako se voda čuva i  štedi. Učestvovalo je devet ekipa sa po 6 takmičara koji su spretno prenosili vodu sa jednog kraja na drugi. Svi učesnici su dobili zahvalnice i prigodne poklone, a najbolji su : 1. – mesto vrtić „Čuperak“, 2.mesto – vrtić „Đurđevak“ dok treće mesto dele vrtići „Lane“ i „Stonogica“.

Borislav Babić, v.d.direktora JKP „Vodovod“ Sremska Mitrovica je ovom prilikom rekao da ovo preduzeće svojim potrošačima obezbeđuje uredno vodosnabdevanje vodom visokog kvaliteta, konstantno unapređuje sistem ove komunalne delatnosti i čuva životnu sredinu i vodu kao prirodni resurs. Pored toga, kroz edukativne programe „Vodovod“ nastoji da podigne nivo svesti, naročito kod najmlađih, o značaju voda, kao i odgovornom ponašanju prema ovom prirodnom resursu.

Dr Branka Malbašić, pomoćnica direktora za medicinska pitanja u Zavodu za javno zdravlje u izjavi za medije skrenula je pažnju na to da svaki dan treba da bude Dan voda, s obzirom da je reč o resursu koji je od životne važnosti za zdravlje ljudi, te je stoga veoma važno kako vodu čuvamo i brinemo o njoj.

Svetlana Milovanović, zamenica gradonačelnika Sremske Mitrovice koja je sa saradnicima prisustvovala ovom događaju izrazila je zadovoljstvo što JKP Vodovod i Zavodu za javno zdravlje organizuju ovakvu manifestaciju koja decu kroz igru usmerava ka navikama koje će kao mali koraci značajno doprineti očuvanju vode, naročito higijenski ispravne vode.