MITROVČANI PIJU ZDRAVU VODU

21.03.2018.

U susret  Svetskom danu voda danas je održana konferencija za novinare u organizaciji Zavoda za javno zdravlje  i JKP Vodovod Sremska Mitrovica na kojoj je bilo reči o svim aspektima važnosti zdravstene ispravnosti vode za opšte zdravlje ljudi i o tome kakvu vodu iz javnog sistema vodosnabdevanja piju Mitrovčani.

U svom obraćanju novinarima dr Branka Malbašićpomoćnica direktora za medicinska pitanja u Zavodu za javno zdravlje istakla je da Zavod obavlja poslove kontrole kvaliteta vode za piće u skladu sa propisima u ovoj oblasti i da kontinuirano prati stanje na terenu kako bi analize koje se rade u njihovoj akreditovanoj laboratoriji dale pravu sliku stanja po pitanju kvaliteta vode.

Borislav Babić, v.d.direktora JKP Vodovod Sremska Mitrovica je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa ovom zdravstvenom institucijom. „JKP Vodovod konstatno radi na unapređenju procesa prerade i distribucije vode do korisnika, što je osnovni preduslov za dobijanje higijenski ispravne vode za piće. Ulaganja u adekvatnu laboratorijsku opremu, uz zamenu dotrajale mreže i neophodnu sanaciju delova Postrojenja za preradu vode doprinose kvalitetu vode koji je jadan od najboljih u Srbiji“, rekao je v.d.direktora Babić.

To je potvrdio i Miroslav Jokić, načelnik Gradske uprave za opšte i zajedniče poslove koji je naglasio da Grad Sremska Mitrovica uvek stoji iza projekata koji su u interesu poboljšanja kvaliteta života građana, a kvalitetno vodosnabdevanje svakako je jedan od prioriteta.

Sa aspekta zdravstvene ispravnosti vode za piće, dr Zinaida Sretenović,  načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju u Zavodu za javno zdravlje, objasnila je način na koji se obavlja uzorkovanje vode za piće po ugovorenim obavezama sa JKP Vodovod. Nakon ispitivanja uzoraka u laboratoriji, stručnjaci Zavoda donose procene o bezbednosti vode i o tome obaveštavaju više instance u ovoj oblasti. Govoreći o mitrovačkoj vodi iz javnog sistema vodosnabdevanja ona je istakla važnost postojanja Postrojenja za preradu vode, kao i svih aktivnosti koje čini sremskomitrovački „Vodovod“ na dobijanju zdravstveno ispravne vode za piće. S tim u vezi, ona je na osnovu analiza koje su u ZZJZ u Sremskoj Mitrovici urađene tokom prošle godine, potvrdila da Mitrovčani piju kvalitetnu vodu, po svim propisanim parametrima.

Anica Ilibašić, šefica laboratorije JKP Vodovod upoznala je prisutne sa načinom rada laboratorije, uzorkovanjem i proverom kvaliteta vode za piće. „Prošle godine uzeto je 3600 uzoraka sa distributivne mreže duge 370 km i iz domaćinstava, što dovoljno govori o učestalosti kontrole na ovako velikom području. Cilj je da se u svakom momentu ima pouzdana informacija o kvalitetu, kako bi se usled nepredviđenih okolnosti blagovremeno reagovalo. Preventivne mere su od najveće važnosti, tako da između ostalog redovno radimo ispiranje mreže, dezinfeksciju novih cevovoda i dr. kako bi u svakom trenutku imali vodu najboljeg mogućeg kvaliteta“, zaključila je Ilibašić.